Horlama Cerrahisi

Uykuda Horluyorsanız ya da Nefes Almada Duraklamalarınız Oluyorsa Dikkat !

Horlama ve Apne Sadece Buzdağının Görünen Yüzü!

Horlama ve uyku apnesi(uykuda solunum duraklamaları) varsa bu sadece yanınızda yatan kişiyi rahatsız etmez, sizin vücudunuzda da birçok metabolik bozukluklara yol açarak geri dönüşü olmayan rahatsızlıklara sebep olabilir.

Uyku sırasında solunum yolundaki daralmalar nedeniyle istenmeyen bir ses olan horlamanın yanısıra belli aralıklarla on saniye veya daha fazla sürelerle solunum durması söz konusu olabilir. Bu durum, uyku düzensizliğine, ertesi sabah yorgun uyanmaya, iş ve okulda konsantrasyon kaybı, sinirlilik, iletişim sorunlarına yol açabilmektedir.

Boğuluyormuşum Gibi Uyandım !

Bazı hastaların ; ” gece nefesim durmuş, boğuluyormuşum gibi uyandım, kendimi pencereye zor attım” ya da ”uykuda dilim geriye kaçmış, elimle dilimi öne çektim ve rahatladım” , ”sabahları dinlenememiş olarak, yataktan zor kalktım ”, ”gece çok sık uyanıyorum” ,” eşimin uyurken nefesi duruyor, döndürüyorum ya da dürtüyorum” gibi ifadelerle uyku sorunları olduğunu dile getirdiklerine sık rastlıyoruz.

Bireyin nefessiz kalması ya da daralan üst solunum yolları nedeniyle yeterli oksijen alamaması sonucu bu durum ortaya çıkmaktadır.

Kalp Krizi Geçirebilirsiniz ya da Şeker Hastalığı Gelişebilir !

Sadece uykusuzluk buzdağının ve sorunun görünen küçük yüzüdür. Vücut ve organlarımız yeterince oksijen alamadıkları için, kanda ve dokularda karbondioksit artmakta ve dokularda hasar meydana gelmektedir. Açığa çıkan serbest oksijen radikalleri damar cidarlarındaki endotelde hasara yol açarak dolaşım ve kalp sisteminde, aritmi,taşikardi, kalp yetmezliği, hipertansiyon, uzun dönemde ise solunum ve akciğer yetmezliklerine sebep olmaktadır. Bazı nadir olgularda da solunumun daha uzun süreli durması kandaki oksijen düzeyinde fazla düşmelere sebep olarak kişinin uykuda kalp krizi geçirmesine ve uykuda ölümlere sebep olabilmektedir.

Öte yandan, vücutta insülin direnci artarak diabet(şeker hastalığı)ve bazı endokrin bozukluklar ortaya çıkmaktadır.

Kilo Vermelisiniz !

Özellikle obez kişilerde daha sık ortaya çıkan bu durum, obezite nedeniyle vücut ve doku kitlesinin artarak boyun bölgesinde havayolunu daraltması sonucu oluşmaktadır. Sigara ve aşırı tüketilen alkol de bu durumu körüklemektedir.

Basit bir uykusuzluk olarak düşünülen bu durumun ne denli ciddi olduğunu farketmemiz gerekli.

Bu şikayeti olan bireyler mutlaka uzman bir doktora başvurarak, muayene olmalı ve bir uyku (polisomnografi) testinden geçirilmelidir. Bu testle uykuda oluşan solunum durmaları, horlama ve oksijen düzeyleri saptanarak patolojinin sebebi bulunmalı ve tedavi yöntemlerine başvurulmalıdır.