Ses Hastalıkları

Ses Tellerinde Ödem ve Ses Kısıklığı (Reinke Ödemi)
 

Ses kısıklığı yapan ve sıklıkla karşılaştığımız en önemli sebeplerden biri de ses tellerinde ödem’e (su toplanması) bağlı oluşan ses kısıklığıdır.
Sesin kötü kullanımı ve sigara içimine bağlı olarak kadın ve erkeklerde sıklıkla oluşabilir.
Vokal kordların(ses telleri)’nin hemen altında yer alan Reinke boşluğu, mukozanın altında yer alan bir boşluktur. Konuşma sırasında sesin oluşumu için ses tellerinin titreşmesi sırasında önemli bir fonksiyonu olan bu bölgeye Reinke boşluğu denmektedir. Alman anatomisti Friedrich Reinke tarafından 1895 yılında tanımlanmış bir bölgedir.
Reinke ödemi, içi sıvı dolu ses tellerinin “kese benzeri” görünümü ile karakterizedir. Ses tellerinin şişmesi, sesin derinleşmesine ve kısıklaşmasına neden olur. Reinke ödeminde en önemli neden sigara içmektir. Reinke ödemi teşhisi konan hastaların yüzde 98’si sigara içenlerdir. Diğer risk faktörleri arasında sesin aşırı ve kötü kullanımı, gastroözofageal reflü ve hipotiroidizm bulunur. Hastalık kadınlarda erkeklerden daha sık görülür.
Reinke ödemi, sigara içilirse prekanseröz hale gelebilecek iyi huylu bir tümör veya polip gibi kabul edilebilir . Kanser oluşumunun bir ön veya erken göstergesi, ses tellerinde beyaz lekeler olarak ortaya çıkan lökoplaki gelişimidir.
Sigara içmek, gastroözofageal reflu, hipotiroidizm, Reinke ödemi oluşumu için risk faktörleridir. Reinke ödeminin semptomları, zaman içinde kademeli olarak geliştiği ve bireyin risk faktörüne ne kadar süre maruz kaldığına bağlı olduğu için kronik Reinke ödemi ile ilişkili en yaygın klinik semptom, ses kısıklığı ile birlikte anormal derecede düşük perdeli bir ses oluşumudur.
Reinke ödemi genellikle sigara içme öyküsü olan orta yaşlı kadınlarda (50 yaş ve üstü) teşhis edilir. Ek olarak, şarkıcılar, öğretmenler ve radyo sunucuları gibi sesin sürekli kullanılmasını gerektiren mesleklerdeki bireyler, hastalığa yakalanma riski altındadır.
Hastalığın ilerlemesini durdurmak mümkündür, ancak geri dönüşü mümkün değildir. Bu nedenle, ameliyattan sonra bile sigara içilmeyen bir yaşam tarzı sürdürmek çok önemlidir, çünkü sıvı yeniden toplanabilir.
Reinke boşluğunda sıvı birikmesi, ses telinin esnekliğini değiştirerek onu daha az sert ve daha jelatinimsi hale getirir. Bu, ses teli titreşimini yavaşlatır, bu da derinleşmiş ve kısık bir sese neden olur.
Ödem genellikle her iki ses telinde de oluşur. Bu iki taraflı Reinke ödemi olarak bilinir
Reinke ödeminde, ancak hasta sigara içmeye devam ediyorsa kanser riski olabilir. Ek olarak, ödem çok şiddetli hale gelirse, hastalar hava yolu tıkanıklığı nedeniyle nefes almada zorluk yaşayabilirler

Tanı Nasıl Koyulur ?

 

Reinke ödemi genellikle bir kulak, burun ve boğaz (KBB) uzmanı tarafından ses tellerinin (“vokal kordlar”) incelenmesiyle teşhis edilir.
İlk olarak, doktor hastanın tıbbi geçmişini ve ses kısıklığı, disfoni gibi semptomlarını gözden geçirecektir. Reinke ödemi ile ailesel veya kalıtsal bir bağlantı yoktur. Doktorun, hastanın uzun süreli bir sigara içicisi olup olmadığını bilmesi gereklidir.
Hastanın öyküsü gözden geçirildikten sonra, ses telleri, kameralı bir tüpün (endoskop) burundan veya ağızdan geçirildiği bir teknik olan larengoskopi-videolarengoskopi kullanılarak görüntülenecektir. [12] [16] Laringoskoplar rijid (sert-bükülemeyen) veya flexil (bükülebilir) olabilir.
Larengoskopi sonuçlarına dayanarak, Reinke ödemi, Yonekawa tarafından uygulanan standart bir sistem kullanılarak sınıflandırılmaktadır. Bu sistem hastalığın ciddiyetini bize göstermektedir.
Yonekawa Sınıflandırması:
Grade I – Lezyon ses tellerinin ön üçte birindedir. (1/3)
Grade II – Lezyon ses telinin ön üçte ikisindedir.(2/3)
Grade III – Lezyon ses telinin tamamındadır.(3/3)

Daha ileri değerlendirmeye ihtiyaç duyulursa, ses tellerinin mukozal dalgalarını incelemek için stroboskopi denilen yöntem kullanılır. Mukozal dalgalar, konuşma sırasında ses tellerinin titreşimiyle üretilen dalgaları tanımlar. Stroboskoplar, hastanın ses frekansına göre zamanlanmış ışık parlamaları üretir. Işık her yanıp söndüğünde, o anda ses tellerinin hareketsiz bir kare görüntüsünü oluşturacaktır. Bunlar, dalganın bir görüntüsünü oluşturmak için birleştirilir. Reinke ödemi durumunda, ses tellerindeki yapısal değişiklikler anormal dalga paternlerine neden olacaktır.

Tedavi

Reinke ödemini tedavi etmenin ilk adımı, hastalığa neden olan risk faktörlerini ortadan kaldırmak veya kontrol etmektir. Sigaranın bırakılması, antiasit ilaçlar veya Proton Pompa İnhibitörleri (PPI’ler) kullanılarak Gastroözofageal reflü kontrolü ve ses sıkıntısına neden olan aktivitelerin kesilmesini içerir. Ses kısıklığı yaşayanlar, sesin kalitesini ve aralığını iyileştirmek için ses terapisine girmeyi seçebilirler. Reinke ödemi vakalarının çoğu, sigaranın uzun süreli kullanımından kaynaklanır. Bu durumda sigarayı bırakmak için yaşam tarzı değişiklikleri yapmak önemlidir. Bu, ödemi çözemeyecek veya iyileştiremeyecek olsa da, sigaranın bırakılması hastalığın ilerlemesini durduracaktır. [7]
Risk faktörlerinin ortadan kaldırılması hastanın semptomlarını iyileştirmek için yeterli değilse, ameliyat gerekebilir. Reinke ödemi için günümüzde yapılan en yaygın ameliyat türü cerrahi mikrolaringoskopi olarak adlandırılır. Çoğu prosedür, Japon araştırmacı doktor Hirano tarafından belirlenen mikroflep tekniğidir. Ameliyat tekniği olarak, mikromakas veya Karbondioksit lazer (CO2) kullanılarak uygulanan yöntemler vardır. Reinke ödemi vakalarının çoğu, tek taraflı olmaktan ziyade iki taraflıdır – her iki ses telini de etkileyebilir.
Tedavi edilmezse, Reinke’nin ödemi çeşitli uzun vadeli komplikasyonlara yol açabilir. Disfoninin (konuşma için ses üretiminin bozulması) yanı sıra, bu komplikasyonların en ciddisi ses tellerinin şiddetli iltihaplanmasına ve ödemine bağlı hava yolu tıkanıklığıdır.