Nazal Septal Perforasyon
Septal perforasyon, burun septumunun (burun orta duvarı) delinmesidir. Burun deliklerimizi birbirinden ayıran bölmeye nazal septum denmektedir. Nazal septum kıkırdak ve kemik yapılardan oluşmakta, üzerini de nazal mukoza adı verilen bir deri yapısı örtmektedir. Nazal Septal Perforasyon, burun ameliyatlarından sonra karşımıza çıkabilecek bir komplikasyondur. Dışarıdan bir görüntü bozukluğuna sebep olmaz, ancak KBB muayenesinde doktor tarafından saptanabilir.
Sebepleri:
• Burun bölgesine olan travmalar:
burun ameliyatları,
septal hematom,
buruna sokulan yabancı cisimler,
piercing ve hızma takmak için yapılan burun delme işlemleri,
sürekli burun karıştırma,
septal koterizasyon,
nazotrakeal entübasyon,
• Uzun süreli burun spreyi kullanımı,
• Kokain kullanımı,
• Enflamasyon ve Otoimmün hastalıklar(vaskülitler, kollajen damar hastalıkları, sarkoidozis, wegener granülomatözü),
• Enfeksiyon (tüberküloz, sifiliz, lepromatöz lepra, mukor, difteri, AIDS)
• Kimyasal irritanlar (krom işçiliği)
• Tümörler
Semptomlar
Septum perforasyonlarında kabuklanma, kanama, burundan nefes alırken ıslık sesi duyulması, burun tıkanıklığı, ağrı, burun ve geniz akıntısı gibi semptomlar görülürken, hastaların bazılarında hiç bir şikayet olmayabilir.
Semptomlar perforasyonun yeri, büyüklüğü ve nedenine göre değişkenlik gösterebilir. Burun septumunun arka kısmındaki küçük bir perforasyon belirtisiz olabilirken, ön kısımda olduğunda burundan nefes alırken ıslık sesi gibi bir sese neden olabilir. Perforasyon büyüklüğü arttıkça burun içinde laminer hava akımı bozulur ve türbülan akım oluşur. Bu da kuruma, kabuklanma ve burun tıkanıklığına neden olur. Ayrıca ön yerleşimli büyük bir perforasyon burun sırtı desteğinin kaybıyla semer burun deformitesi dediğimiz burun sırtında çökmeye ve görüntü bozukluğuna neden olabilir.
Teşhis
Burun muayenesinde perforasyon görülebilir. Burun septumunun arka kısmındaki perforasyonların görülmesi için endoskopik muayene gerekebilir.
Tedavi
Delik eğer hastada bir şikayete yol açmıyorsa onarımı şart değildir. Semptomatik Nazal Septal Perforasyon tedavisinde burun yıkama, yumuşatıcı-nemlendirici merhemler kullanılabilir. Perforasyonun kapatılmasında en kolay ve hızlı yöntem Septal Buton’dur. Septal buton burundaki perforasyona lokal veya genel anestezi ile yerleştirilebilen silikon bir aparattır. Çok ince ve yumuşak olması nedeniyle hastayı rahatsız etmez, deliği kapatarak semptomları önler.
Cerrahi tedavi ile de perforasyon kapatılabilir. Cerrahi yöntem olarak burun içerisindeki farklı bölgelerden doku kaydırma tekniği kullanılmaktadır. Ancak cerrahi başarı şansı küçük perforasyonlarda büyük perforasyona göre (2 cm’den büyük perforasyonlar) daha yüksektir.